SEJARAH: UKIRAN BATU DAZU YANG AMAZING

Bukan senang untuk membina sebuah tamadun yang maju, dan membuktikan kewujudannya pada masa akan datang. Dengan cara ini, tamadun2 yang pernah mengalami zaman kegimilangannya akan terus dikenang oleh generasi masa depan. Namun, ada sesetengah tamadun yang terus lenyap dan kekal misteri. Seperti tamadun2 yang pernah wujud di asia tenggara, ianya hanya dapat dikesan melalui rekod dan catatan2 daripada tamadun yang lain serta tinggalan2 bangunan yang terselamat daripada dibumihangus semasa perperangan.

Tamadun China merupakan salah satu tamadun yang sangat terkenal dan meninggalkan pelbagai bentuk bukti2 tentang kewujudannya. Antara tinggalan yang paling terkenal ialah makam Maharaja Qin Shi Huang yang mempunyai banyak patung pahlawan terracota. Mungkin ada banyak lagi tinggalan yang sangat menakjubkan di sana tetapi tidak diketahui oleh umum, salah satunya ialah ukiran batu Dazu.

Ukiran batu Dazu merupakan sebuah ukiran batu yang memaparkan lebih 5000 patung-patung berserta 10 000 huruf tulisan bangsa cina atau dikenali sebagai epigraph. Terletak di Chongqing, China, ianya lebih dikenali sebagai 'daerah ukiran batu' dan telah dibina daripada tahun 650 dalam dinasti Tang dan diteruskan sehingga oleh dinasti Ming (1368-1644) dan dinasti Qing (1616-1911). Amazing!sumber: xitefun

Posted by dari tadi On 12/01/2011 03:27:00 AM0 komen
Reactions:
Tiba2 Hot Tips: Bagaimana memberi hadiah unik untuk orang tersayang
Blog Widget by LinkWithin

0 komen:

Post a Comment