TIBA2 INFO: ALAF KELIMA KAUM MAYA (4GAMBAR)

Hari jumaat yang indah.

Tahukah anda bahawa jangka masa seribu tahun dipanggil millennium iaitu bermaksud alaf dalam bahasa melayu. Perkataan alaf ini pula di ambil daripada bahasa arab. Jika mengikut kalendar Gregorian yang digunapakai sekarang, kita hidup di awal alaf ketiga. Ini bermakna, pada tahun 2000 yang lalu, kita telah menyambut alaf kedua dalam kalendar Gregorian.

Pada hari ini, 21 December 2012 merupakan alaf baru bagi kaum Maya yang merupakan alaf kelima (Fifth millennium) mengikut kalendar mereka. Ini berdasarkan penemuan kalendar bulan kuno kaum Maya yang ditemui di XultĂșn, satu kawasan runtuhan kota tamadun Maya.

Sebenarnya kaum Maya tidak pupus bersama tamadun mereka, kaum Maya masih wujud sehingga sekarang dan dianggarkan populasi mereka hampir mencecah 7 juta pada hari ini. Populasi kaum maya ini boleh dijumpai di beberapa negara seperti El Salvador, Mexico, Guatemala, Belize, Honduras dan negara sekitarnya.

Di bawah merupakan beberapa gambar kaum maya pada tahun ini meraikan era baru mengikut kalendar mereka.

Mayan priests in Guatemala welcome the new 5,000-year celestial period with calm prayer. Image by Moises Castillo / AP.

Guatemalan dancers perform a purification ritual. Image by ORLANDO SIERRA/AFP / Getty Images.

 Cubans welcomed the end of the 5,000-year cycle last week. Image by Ramon Espinosa / AP.

Bolivians celebrate the end of an era and the beginning of a new one. Image by Gaston Brito / Reuters.

Via: Buzz Feed, Wiki 1, 2, 3


TIBA2 KONSEP: SELAK PINTU DENGAN ENGSEL 45° YANG GENIUS (3GAMBAR)

Genius!

Selak pintu (latch) berserta mangga (padlock) merupakan item tambahan untuk mengurangkan lagi risiko pecah pintu terutamanya bagi yang tinggal di hostel. Selak pintu yang ada di pasaran setakat ini mempunyai ciri yang sama iaitu mempunyai engsel 90°. Ini bermakna, selak pintu yang tidak dilipat dengan baik akan cepat rosak dan boleh mendatangkan kecederaan.

Dengan adanya konsep selak pintu dengan engsel 45° seperti di bawah, selak pintu akan sentiasa tersembunyi dan tersimpan kemas disebalik pintu apabila tidak digunakan. Idea yang sangat bagus. Jangan terkejut kerana idea seringkas ini memerlukan 10 orang untuk menghasilkannya, iaitu Liu Xiangyu, Prof. He Xiaoyou, Ma Xiaodong, Geng Tao, Tang Xiaobo, Yu Lu, Zhang Ye, He Fang, Han Ya dan Tang Hui. Wah ramainya! Tapi memang berbaloi idea yang dihasilkan oleh mereka ini.

READ MORE

TIBA2 COOL: HELMET KNIGHT YANG DIKAIT (6GAMBAR)

Nice.

Pada zaman dahulu, memakai helmet knight (kesatria) yang diperbuat daripada bahan logam adalah sangat cool dan gagah. Mungkin pada hari ini, memakai helmet logam sudah tidak kelihatan cool untuk bersiar-siar mahupun bertempiaran di shoping mall yang berdekatan.

Jadi mari lihat helmet knight yang dikait dan dianyam daripada benang renda. Hasil kreatif ini boleh didapati daripada laman maya Etsy, Cutecraftycrochet dan HattieHooker.

READ MORE

TIBA2 SADIS: APA SUDAH JADI DENGAN RUMAH DI TENGAH LEBUH RAYA (GAMBAR)

Akhirnya.

Masih ingat lagi rumah di tengah lebuh raya pada entri yang lalu? Akhirnya telah dirobohkan. Sekurang-kurangnya tuan rumah tersebut sudah menyiapkan rumah yang baru.

READ MORE

TIBA2 WIN: KOSTUM IRON MAN VERSI ZOMBIE (4GAMBAR)

Very badass! Ironman sudah menjadi zombie!

READ MORE

TIBA2 LULZ: IKLAN SELUAR DALAM MENGGUNAKAN TELUR

Masak! Haha.

READ MORE

TIBA2 COOL: ILUSTRASI KREATIF OLEH JAY FLECK (10GAMBAR)

Kreatif.

Sudah lama blog ini tidak paparkan ilustrasi-ilustrasi yang kreatif. Jom layan sebahagian daripada ilustrasi menarik yang dihasilkan oleh Jay Fleck pula.

READ MORE

TIBA2 UNIK: RUMAH INI DI TENGAH LEBUH RAYA (GAMBAR)

The power of people in China.

Gambar di bawah adalah sebuah rumah yang terletak ditengah-tengah lebuhraya yang baru dibina di bandar Wenling, wilayah Zhejiang, China. Di katakan bahawa sepasang suami isteri tua tidak mahu menandatangani perjanjian untuk merobohkan rumah tersebut kerana pampasan yang diberikan tidak cukup untuk menampung kos pembinaan semula.

Lepas ni bolehlah jalankan bisnis sampingan seperti kedai drive true haha.

Photograph: China Daily/Reuters Via: The Guardian


TIBA2 COOL: KALENDAR MENGGUNAKAN INK (6GAMBAR)

Sebuah kalendar yang unik!

Dakwat (ink) di dalam botol akan merebak pada setiap hari untuk mewarnakan hari bulan pada kalendar tersebut. Dakwat ini juga akan bertukar warna mengikut keadaan cuaca pada bulan-bulan tertentu. Ianya dicipta oleh Oscar Diaz pada tahun 2007.

READ MORE

TIBA2 LULZ: KOSMO FAILED HARI INI (2GAMBAR)

Lulzz.

READ MORE

TIBA2 KREATIF: GABUNGAN ANTARA WATAK DISNEY DAN STAR WARS (15GAMBAR)

May the force be with Disney!

Sebulan yang lalu, aku baru menghabiskan sesi ulangkaji keseluruhan episod Star Wars. Tidak disangka, Lucasfilm Ltd. yang menghasilkan siri filem Star Wars telah pun menjadi milik Walt Disney Co. (Disney) setelah ianya dibeli dengan harga AS$4.05 bilion beberapa hari yang lalu.

Dengar khabar, susulan daripada pembelian ini juga, LucasFilm akan terus menghasilkan sequel Star Wars ke-7 yang dijangka siapa pada tahun 2015. Bukan itu sahaja, filem ini juga akan diteruskan sehingga episod ke 8 dan 9 pada tahun-tahun tahun berikutnya.

Mungkin ini adalah pilihan yang tepat bagi pemilik dan pengasas Lucasfilm, George Lucas untuk meneruskan legasi Star Wars kepada generasi akan datang. Bak kata beliau, "For the past 35 years, one of my greatest pleasures has been to see Star Wars passed from one generation to the next."

Berita pembelian ini juga menarik ramai peminat siri Star Wars untuk menghasilkan pelbagai artworks menarik. Di bawah ini adalah diantaranya iaitu mash-ups antara watak-watak Disney dan juga filem Star Wars. Enjoy.

READ MORE

TIBA2 CUTE: WATAK-WATAK HAIWAN DISNEY DALAM DUNIA SEBENAR (14GAMBAR)

Oh.

Bagaimanakah rupa sebenar watak-watak haiwan Disney jika ianya berada dalam dunia sebenar? Jom layan beberapa gambar di bawah.

READ MORE

TIBA2 WTF: KOMPILASI WTF YANG WTF LAGI WTF

Too much wtf.

READ MORE

TIBA2 CUTE: BILA LELAKI DAN WANITA PALING RENDAH DI DUNIA BERTEMU

Nampak comel ja. Hehe.

Chandra Bahadur Dangi (72), daripada Nepal merupakan lelaki paling rendah di dunia dan Jyoti Amge(18), daripada India pula merupakan wanita paling rendah di dunia. Mari lihat gelagat mereka berdua apabila buat pertama kali dipertemukan.

READ MORE

TIBA2 LULZ: PERTANDINGAN WAJAH HODOH DI SPAIN (16GAMBAR)

Lulz.

Concurso de Feos diadakan pada setiap tahun di Bilabao, Sepanyol. Ia adalah satu pertandingan untuk mencari wajah paling hodoh yang boleh dilakukan oleh para perserta. Di bawah ini adalah gambar-gambar hodoh yang dibuat oleh beberapa perserta. Sila enjoy. Haha.

READ MORE

TIBA2 SHITBRIX: BISKUT JARI KAKI BURUK DAN JUGA LOLIPOP TELINGA (4GAMBAR)

Om nom nom.

Sebelum ini, aku ada paparkan roti-roti yang berbentuk potongan tubuh manusia yang realistik. Kali ini mari lihat pula biskut jari buruk dan juga lolipop telinga yang realistik. Bisukt ini dihasilkan oleh Natasha daripada Nevie-Pie Cakes. Memang sangat realistik disertakan sekali dengan jangkitan fungal. Nyum!

READ MORE

SAJA2: Blog akan hiatus sebentar.

1. Untuk makluman, blog ini akan berehat sebentar disebabkan masalah yg tidak dapat dielakkan (belasungkawa kerana motherboard pc rosak).

2. Selamat menyambut hari raya dan selamat hari merdeka.

3. Sekian. B-)


SERANGAN COMEL: KUCING DARIPADA GOTHAM CITY (7GAMBAR)

Alolo comel. Two-face versi kucing!

READ MORE

LOL COMIC: ARNAB YANG MALANG (GAMBAR)

Haha.
via: Funny Mama


LELAKI DARI CHINA DAN TANGAN PALSU BUATAN SENDIRI (5GAMBAR)

Tangan bionik!

Sun Jifa kehilangan kedua-dua tangannya apabila bom ikan yang dibuat olehnya meletup secara tiba-tiba. Oleh kerana tidak mampu untuk membeli tangan palsu yang ditawarkan oleh pihak hospital, beliau mengambil keputusan untuk menghasilkan tangan palsu sendiri daripada besi keluli.

Dalam masa lapan tahun, beberapa prototaip tangan palsu telah dihasilkan dan akhirnya Sun Jifa berjaya memiliki sepasang tangan palsu yang boleh berfungsi Beliau mendakwa bahawa tangan palsu yang dihasilkannya boleh digerakkan dengan menggunakan pergerakan siku.

Walau bagaimanapun, disebabkan tangan palsu ini diperbuat daripada logam, ianya sedikit berat dan akan terasa panas ketika musim panas serta dingin ketika musim sejuk. Namun, Sun Jifa tetap gembira dengan ciptaannya dan bercadang untuk menghasilkan lebih banyak tangan palsu untuk orang yang senasib dengan beliau.

READ MORE

KREATIF: ILUSTRASI COMEL ALANA McCARTHY (10GAMBAR)

Mari lihat ilustrasi yang dihasilkan oleh Alana McCarthy. Sangat comel dan kreatif.

READ MORE

COOL: EPHEMICROPOLIS- BANDARAYA MINI DARIPADA PELURU STAPLER (6GAMBAR)

Bandar besi.

Ephemicropolis merupakan sebuah projek yang dihasilkan oleh Peter Root. Bandaraya mini ini diperbuat sepenuhnya daripada susunan peluru stapler. Dia mengambil masa selama 40 jam untuk membina Ephemicropolis dengan menggunakan sebanyak 100000 peluru stapler dan bangunan pencakar langit tertinggi dalam bandaraya ini adalah setinggi 12 cm. Kelihatan seperti sebuah bandaraya fiksi. Sesuatu yang cool.

READ MORE

INFO: SELAMAT HARI TANGAN KIDAL ANTARABANGSA

Happy International Lefthanders Day.

13 ogos merupakan tarikh yang ditetapkan untuk menyambut International Lefthanders Day pada setiap tahun. Ianya kali pertama diadakan pada 13 Ogos tahun 1976.

Hari ini diadakan bertujuan untuk menggalakkan kesedaran mengenai ketidakselesaan dan kesukaran pengguna tangan kidal untuk berhadapan dengan dunia yang didominasi oleh pengguna tangan kanan. Untuk pengetahuan anda, populasi pengguna tangan kidal adalah sebanyak 7-10 peratus daripada populasi bumi.

Walaupun mempunyai kehidupan yang normal, adakalanya mereka menjadi mangsa diskriminasi secara sengaja atau tidak sengaja. Seperti contoh, kebanyakan peralatan yang dicipta adalah untuk kegunaan pengguna tangan kanan dan pengguna tangan kidal terpaksa menyesuaikan diri dengan peralatan tersebut.

Dengan wujudnya Hari Tangan Kidal Antarabangsa diharapkan ianya boleh menamatkan diskriminasi ini.

P/s: Terima kasih juga ke atas diskriminasi tersebut kerana orang tangan kidal lebih cenderung menjadi seorang ambidextrous, iaitu orang yang boleh menggunakan kedua-dua tangan dengan cekap dan baik.

via: WSB, wiki


SHITBRIX: LABAH-LABAH TINGGAL SELAMA 3 HARI DI DALAM TELINGA (GAMBAR)

Mimpi ngeri.

Pernahkan anda mengalami pengalaman apabila seekor semut tersesat dan meneroka 'gua' telinga anda secara tidak sengaja? Salah satu petua berkesan untuk menghentikan kesengsaraan ini adalah dengan memasukkan air ke dalam telinga dan tunggu beberapa minit sehingga semut tersebut lemas. No joke. Cara ini memang berkesan.

Lain pula cerita yang berlaku di China, apabila seorang wanita mengadu kerana merasa geli pada bahagian dalam telinga dan apabila dia membuat pemeriksaan di hospital, doktor mendapati sekor labah-labah yang masih hidup! Labah-labah tersebut telah tinggal di dalam telinga wanita tersebut selama tiga hari.

Oleh kerana bimbang untuk mengeluarkan labah-labah tersebut dengan menggunakan peralatan akan menyebabkan ianya masuk lebih jauh ke dalam telinga, doktor hanya memasukkan larutan garam kedalam telinga wanita tersebut dan akhirnya labah-labah tersebut keluar dengan sendirinya.

via: M.I.C Gadget


LULZ: APABILA PENERJUN OLIMPIK MENJADI BULU TANGKIS (14GAMBAR)

Sejak kebelakangan ini, para perserta terjun sering menjadi mangsa photoshop. LULZ.

READ MORE

INFO: SEEKOR CHEETAH MENGALAHKAN REKOD LARIAN USAIN BOLT (GAMBAR)

Jika manusia vs. Haiwan.

Seekor cheetah bernama Sarah dalam gambar di bawah mampu mengalahkan kelajuan Usain Bolt dalam larian 100 meter. Jika dibanding rekod dunia yang dicipta oleh Usain Bolt iaitu 9.58 saat, Sarah menghabiskan larian sejauh 100 meter hanya dalam 5.95 saat!

Ini tidak menghairankan kerana cheetah merupakan haiwan paling laju di darat. Tapi jika dibandingkan kebolehan haiwan dan manusia, haiwan sebenarnya mempunyai kelebihan yang jauh lebih baik daripada manusia, namun yang membezakan dua makhluk ini adalah akal fikiran. Kalau haiwan mempunyai akal fikiran, mungkin manusia akan pupus hari ini. Kalaulah. :>

Inb4, Usain Bolt vs Cheetah, Usain Bolt makan asap. LULZ.

via: National Geographic


TIBA2 COOL: EVOLUSI KERETA SKYLINE DARI 1957-2012 (GAMBAR)

Cool.

Untuk melihat resolusi gambar sebenar, sila klik di sini dan zoom. Enjoy.

via: Imgur


LULZ: IKLAN MINUMAN YANG MENGGELETEK USUS

Haha. Win, totally win! Big Shake satu!

READ MORE

AMAZING: SIRI FOTOGRAFI MATA HAIWAN DARI JARAK DEKAT (19GAMBAR)

Dari mata turun ke hati.

Mari layan siri fotografi mata haiwan secara jarak dekat milik Suren Manvelyan. Sangat menakjubkan apabila memerhatikan setiap mata milik haiwan-haiwan ini. Seperti mata manusia, setiap mata haiwan ini juga mempunyai ciri-ciri dan variasi yang unik. Layan~

Buaya Caiman

READ MORE

WIN: ILUSTRASI TIPIKAL RESEPI FILEM YANG KREATIF (6GAMBAR)

Win.

Jika anda perasan, setiap genre filem mempunyai resepi dan jalan cerita yang hampir sama. Cuma yang membezakannya mungkin dari segi watak, skrip dan babak dalam filem tersebut.

Apakah resepi yang dimaksudkan? Seperti contoh, yang baik pasti akan menang, jahat pasti kalah. Hero selalunya tidak mempunyai ibubapa, hero dan heroin selalunya akan selamat dan bla..bla..etc. Itupun terpulang kepada genre filem tersebut. Yang pasti Ultraman dan Power Rangers pasti akan menang walaupun dah nyawa-nyawa ikan. LOL.

Di bawah ini adalah contoh tipikal resepi filem yang biasanya digunakan sama ada ianya adalah kebetulan atau tidak. Haha. Ilustrasi di bawah dihasilkan oleh Alvaro Naddeo daripada syarikat pengiklanan Wing untuk New York International Latino Film Festival. Sangat Kreatif.

READ MORE

LULZ: APABILA GORILLA BREAK DANCE

Lulz. Video yang akan menceriakan hari anda.

READ MORE

AWESOME: SET CATUR STAR WARS DARIPADA LEGO (9GAMBAR)

Awesome.

Sebelum ini aku ada paparkan set catur Alien Vs. Predator dan juga koleksi-koleksi unik set catur. Mari lihat pula set catur Star Wars yang dihasilkan oleh Brandon Griffith. Setakat ini, beliau telah menghasilkan tiga versi set catur bertemakan Star Wars dan kesemuanya diperbuat daripada lego. Sangat kreatif.

READ MORE

COOL: REKA BENTUK BASIKAL KAYU YANG UNIK (6GAMBAR)

Cool.

Tempoh hari, blog ini ada paparkan basikal yang sepenuhnya diperbuat daripada kayu. Kali ini mari lihat pula basikal direka oleh Bill Holloway dan Mauro Hernandez dari San Jose. Woodbicycles adalah basikal-basikal yang mempunyai rangka kayu unik dan berukir. Reka bentuk basikal yang kreatif dan kelihatan lebih menarik daripada basikal-basikal diperbuat daripada logam.

READ MORE

GENIUS: TONG SAMPAH PINTAR MAMPU MENANGKAP SAMPAH YANG DIBUANG

Idea yang menarik.

Smart Trashbox merupakan tong sampah pintar yang mampu untuk menangkap sampah yang dibuang. Tong sampah ini begerak dengan sendirinya apabila mengesan objek yang dibuang atau dilambung ke lantai.

Bunyinya macam senang kan? Tapi sebenarnya, tong sampah ini direka dengan sangat kompleks. Ianya menggunakan litar bersepadu (IC) yang diprogramkan dan disambungkan kepada sebuah Kinect camera untuk mengesan sebarang pergerakan objek dan dimana lokasi ia akan jatuh.

Sila tonton video di bawah untuk melihat proses membuat tong sampah ini dan bagaimana ianya boleh berfungsi. Harap beberapa tahun akan datang, ianya bakal berada di pasaran. Pastinya sangat cool.

READ MORE

KREATIF: ARCA DARIPADA PELBAGAI BARANGAN HARIAN (10GAMBAR)

kreatif.

Mari lihat arca-arca menarik yang diperbuat daripada pelbagai barangan harian. Arca-arca ini dihasilkan oleh karyawan daripada Jepun, Sayaka Ganz.

READ MORE

WIN: KOSTUM PEMBUNUH NAGA YANG BADASS (5GAMBAR)

Cool.

Untuk membunuh naga dan menjadi seorang dragon slayer, perisai adalah satu gagdet yang sangat penting. Ianya perlu kalis api dan diperbuat daripada bahan yang sesuai. Kalau guna logam, ianya merupakan konduktor haba yang baik, kalau guna plastik, cepat cair. Jadi bahan yang terbaik untuk dibuat perisai adalah daripada kulit haiwan.

Mari lihat baju Dragon Slayer Bastion yang diperbuat daripada kulit. Baju perisai ini direka dan dijual melalui kedai maya Epic Leather oleh Nathan Rodriguez dengan harga $3 999.99 USD atau RM 13088.97! Jika anda seorang otaku cosplay yang riak, sila rembat baju perisai ini dengan segera.


READ MORE

RANDOM: NENEK INI TIDAK PERLUKAN PERTOLONGAN

Tolong salah, tak tolong rasa bersalah. Haha.

READ MORE

SADIS: LOGO SAMBUTAN KEMERDEKAAN TAHUN 2012 (GAMBAR)

Bagi aku ini kelihatan sangat sadis. Apa pendapat anda? Nantikan pula lagu tema kemerdekaan tahun ini.

via: jmm.gov.my


GENIUS: TABUNG YANG MEMUPUK SEMANGAT RAJIN MENABUNG (5GAMBAR)

Good idea.

Duell Saving Bank merupakan tabung yang sangat menarik walaupun rekabentuknya sangat ringkas. Tabung yang direka oleh Konstantin Slawinski ini mempunyai dua ruangan untuk menyimpan duit syiling. Ini bermakna, konsep tabung ini sebenarnya 'menabung sambil bersaing'. Ruang tabung yang lebih banyak syiling akan jatuh ke bawah. Siapa menabung lebih banyak, dialah pemenangnya.

Bagi aku, tabung ini lebih sesuai untuk kanak-kanak bagi mempupuk semangat menabung setiap hari. Nanti besar boleh beli banglo dan cincin permata menggunakan duit sendiri. Lulz.

READ MORE

INFO: HARIMAU TASMANIA - HAIWAN YANG TELAH PUPUS (6GAMBAR)

Info ringkas.

Kalau sebelum ini, aku ada paparkan entri haiwan yang telah pupus seawal abad ke-21. Bagaimana pula haiwan yang pupus pada abad ke-20? Di bawah adalah salah satu daripadanya.

Mungkin ramai yang tidak mengetahui mengenai Harimau Tasmania (Tasmanian tiger) atau nama saintifiknya Thylacinus cynocephalus. Haiwan ini sebenarnya bukan sejenis harimau, sebenarnya ia adalah sejenis marsupial pemakan daging (karnivor) yang paling besar pernah diketahui pada zaman moden.

Namun sayangnya, haiwan yang pernah mendiami bumi Australia, New Guinea dan Tasmania ini telah dianggap pupus pada tahun 1986, 50 tahun selepas Harimau Tasmania terakhir mati pada tahun 1936 di Tasmania’s Hobart Zoo. Kepupusannya disebabkan oleh pemburuan haram, serangan penyakit, anjing dan juga gamgguan manusia.

Terdapat juga usaha untuk mencari saki baki spesies haiwan ini yang masih hidup di habitat asal, namun sehingga sekarang masih belum ditemui bukti tentang kewujudannya dan yang tingal hanyalah gambar-gambar dan fosil-fosil pada hari ini. Sadis.

READ MORE

HOW TO: MELUKIS DOODLE BATMAN DENGAN CEPAT (GAMBAR)

Kreatif.

Masih ingatkah anda zaman kanan-kanak? Melukis kepala Fido Dido sambil 'menyanyi hujan rintik-rintik, ombak bergelora'? Melukis teddybear sambil menyanyi 'bulatan kecil bulatan besar'? Semuanya step by step. Sangat nostalgic. Haha.

Sempena filem terbaru adiwira Batman, The Dark Knight Rises, mari belajar bagaimana anda boleh melukis Batman dengan cara cepat. Profit? Sekadar untuk membunuh masa. Hehe.

READ MORE

WOW: KONSEP BANDAR DI ATAS AWAN (10GAMBAR)

Cool.

Pada awal Januari lalu, blog ini ada paparkan berberapa artikel mengenai idea super yang dicetuskan oleh manusia di muka bumi ini, antaranya ialah Ultima Tower dan Xseed 4000 dan Space Elavator. Selepas itu, blog ini paparkan pula berita mengenai Sky City yang bakal menjadi struktur tertinggi di dunia pada tahun 2013 dan kalau berita ini benar, ia bakal dibina dalam masa 90 hari sahaja bermula pada November tahun ini. Itupun kalau.

Sekarang mari lihat City in the Sky, satu konsep bandar diatas awan. Ianya diilhamkan oleh Tsvetan Toshkov dan merupakan salah satu konsep daripada projek Megatropolis yang mengumpulkan idea-idea menarik, terutamanya mengenai kehidupan bandar di masa hadapan. Struktur bandar ini diilhamkan daripada bunga teratai kelihatan sangat futuristik dan seperti kota-kota kayangan dan oasis di atas langit. Mengingatkan aku kepada Istana Dewa (Kami Lookout) dalam siri DragonBall.

READ MORE

SHITBRIX: MARI LIHAT IKAN PIRANHA MEMOTONG RANTING KAYU

Ngeri.

Baru-baru ini, di China digemparkan dengan serangan ikan piranha yang menyebabkan dua orang mengalami kecederaan serius setelah diserang oleh ikan pemakan daging tersebut di Sungai Liujiang. Kerajaan tempatan juga kini menawarkan sebayak AS$160 (RM509) untuk setiap ekor ikan piranha yang ditangkap.

Mari lihat sejauh manakah ketajaman gigi ikan ini melalui video di bawah. Seperti kura-kura makan kangkung, seperti Tok Abah makan keropok mony, rangup!

READ MORE

WOW: TOP 10 KERETA TERPANTAS PADA TAHUN 2013 (10GAMBAR)

Vroomm!

Sekarang sudah pertengahan tahun 2012, mungkin para peminat jentera laju sudah tidak sabar-sabar untuk menunggu tahun hadapan. Oleh itu, satu senarai kereta terpantas pada tahun 2013 sudah dikeluarkan oleh laman TotalCarScore.com.

Senarai ini disediakan oleh Karl Brauer, CEO dan ketua editor laman maya tersebut. Senarai ini tidak memasukkan syarikat pembuat kereta yang mempunyai kurang daripada 20 cawangan di seluruh dunia atau menjual kurang daripada 20 model per tahun di seluruh dunia. Berikut adalah senarai kereta terpantas pada tahun 2013 mengikut laman TotalCarScore.com. Layan~

READ MORE

KREATIF: BEG DIPERBUAT DARIPADA DISKET (5GAMBAR)

Nice.

Sebelum ini aku ada paparkan kegunaan lain disket, iaitu menjadi kanvas lukisan oleh Nike Gentry. Kali ini mari lihat pula apabila disket dikitar semula menjadi beg.

Beg yang diperbuat daripada disket di bawah dijual oleh Roxanne Gibson dan boleh dibeli secara online melalui kedai maya GeekkiBoutikki. Siapa sangka disket pun boleh dijadikan beg, idea yang sangat kreatif untuk menghasilkan produk yang sangat unik.

READ MORE

COOL: ARCA ANATOMI BURUNG YANG KREATIF (4GAMBAR)

Kreatif.

Mari lihat arca anatomi burung yang dihasilkan oleh Diana Beltran Herrera. Dia menghasilkan arca ini dengan menggunakan kertas dan juga plastik vinyl. Ini adalah antara arca terbaru yang dihasilkan. Sebelum ini, dia juga pernah menghasilkan pelbagai arca haiwan yang menarik terutamanya arca burung.

READ MORE

KREATIF: MOTORSIKAL MINI YANG COOL DIPERBUAT DARIPADA JAM TANGAN (18GAMBAR)

Cool.

Sebelum ini, aku ada paparkan motorsikal mini yang dihasilkan oleh Dmitry Khristenko. Kali ini mari lihat pula motorsikal mini yang dihasilkan oleh Dan Tanenbaum daripada bahagian jam tangan. Sangat kreatif.

READ MORE