BEBERAPA TEMPAT PERTEMUAN ANTARA AIR SUNGAI YANG BERBEZA WARNA (12GAMBAR)

Lagi info untuk hari ini.

Confluence (kuala) merupakan istilah geografi yang digunakan untuk menggambarkan pertembungan antara dua atau lebih sumber aliran air. Gambar di bawah ini adalah antara tempat pertembungan air sungai yang terkenal dan ianya mempunyai warna air yang jelas berbeza disebabkan sungai-sungai tersebut mengandungi komposisi air yang berlainan.

Confluence of the Rhone and Arve Rivers, Switzerland

Confluence of the Danube, Inn and Ilz Rivers, Germany

Confluence of the Rio Uruguay and a tributary, Argentina

Confluence of the Ohio and Mississippi Rivers, Illinois, USA

Confluence of the Thompson and Fraser Rivers, Canada

Confluence of the Jialing and Yangtze Rivers, China

Confluence of the Green and Colorado Rivers, Utah, USA

Confluence of the Drava and Danube Rivers, Croatia

Confluence of the Rio Negro and the Rio Solimoes, Brazil

Confluence of the Mosel and Rhine Rivers, Germany

Confluence of the Monongahela and Allegheny Rivers, Pennsylvania, USA
via: theworldgeography

Posted by dari tadi On 5/28/2012 06:24:00 AM2 komen
Reactions:
Tiba2 Hot Tips: Bagaimana memberi hadiah unik untuk orang tersayang
Blog Widget by LinkWithin

2 comments:

  1. dari dalam kapal terbang masa nak landing kat kuching selalu jugak aku tengok pertemuan air sungai macam ni.cuma kat KL ni je air sungai dia sama warna dan bercampur walaupun bertemu iaitu sungai klang & gombak

    ReplyDelete
  2. Salam..
    Subhanallah..
    kebesaran Allah jua..
    air laut dan sungai
    tidak bercampur

    ReplyDelete